Preskoči na glavni sadržaj

Nedokučivost sitnica

 

Kad sjednem malo u tišini, ponekad mi se pojavi sjećanje na neke trenutke života koji su mi se urezali u srce, manifestirajući se kroz divan osjećaj unutarnjeg mira, spokoja, a radi se samo o nekom jednostavnom pokretu, glasu, gesti.

Držao sam godinama aikido seminare u Puli. Predivna duša zvana Robi me je uvijek dočekivala otvorena srca. Miran u glasu, u pogledu, u zagrljaju. Nakon Zagreba i njegove bolesne frekvencije ludila života, kod njega se sve ultra uspori. Kao na primjer kad u filmovima snimaju elisu helikoptera i onda odjednom toliko uspore kadar da vrlo jasno vidiš kako se elisa polako okreće, uz zvuk njenog sporog rezanja zraka koji zvuči ugodno.

Volim Robija. Volim tu njegovu smirenost koju prenosi na mene. Čak me i liječi, a da pojma nema. Mogao bi knjigu napisati samo o vremenu provedenom s njim.

Jedan životni kadar s njim koji mi se urezao često ispliva i ispuni me nekim unutarnjim mirom.

Jutro je. Budim se na kauču. Kroz otvoreni prozor ulazi friški zrak. U kuhinji čujem diskretno prepoznatljivo jutarnje lupkanje posuđa. Ustanem, obučem se i sjednem za stol blagovaone.

"Jutro."

"Jutro".

To je cijeli dijalog.

Kuha se voda za moju kavu.

Prešetava se polako, meditativno po kuhinji, priprema lagani doručak.

Uzima nešto iz gornje police, odljušti nekoliko nekakvih plodova, stavi u mužar i polako ih počinje drobiti.

Upravo taj kadar mi se urezao nevjerojatno duboko. Taj trenutak života. Ta jednostavnost događanja. Obuzeo me.

Nisam imao pojma što radi pa sam ga upitao. Drobi i melje kardamom, dvije sjemenke. Kardamom pomaže da se kofein iz kave skladnije rasporedi po tijelu kada se pije kava.

Dakle, stvarno! Kolika je to ljubav? Moja bivša mi nikad nije tako skuhala kavu. Ok, to se samo tako kaže.

Koliko je duboka Tvoja Ljubav... Divna duša priprema napitak koji najviše voliš i još digne standard nekoliko puta. Čime sam ja to zaslužio?

Taj trenutak - događaj, taj kratki životni trenutak postao je dio mojih trenutaka kada se osvrnem Sebi i otvorim Tebi Srce.

Tog trena taj trenutak je postao Trenutak Života koji me ustvari nadahno, a da ga se uopće ne sjetim, niti pomislim na njega, kad god nekoga zagrlim, kada kažem lijepu riječ, kada gledam i prepoznam Tvoju Ljepotu u ljepoti cvijeta, kada volontiram i pomognem drugima, kada dajem krv, kada nekome mahnem i zahvalim u prometu, kada dobijem Tvoju inspiraciju dok vodim trening i pričam ljudima, kad samo poklonim osmijeh nekome...

Taj tren, taj jedinstveni ultrakratki dio mojeg života je u stvari sva Akumulacija Tvoje Ljubavi, Tvoje Ljepote, Tvoje Beskonačnosti, Tvoje Vječnosti. Moć sadašnjeg trenutka, kako Tolle kaže. Mt. Everest je malo zrnce u odnosu na veličinu tog trenutka.

Sitnice pokreću svijet. Sitni tragovi Ljubavi, sitne Nedokučivosti koje ovaj svijet ne može pojmiti i koje su toliko male u našim razumskim okvirima, a pokreću nevjerojatno velike stvari i događanja, pokreću čitave živote.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Nocebo erodira zdravlje

Nedavna znanstvena studija pokazala je da čovjek dnevno svjesno pomisli oko 6200 puta. To je jedna svjesna misao svakih 10 sekundi tijekom dana prosječnog budnog čovjeka. Što je s nesvjesnim mislima? Možemo ih slobodno pomnožiti sa 10. Limbički sustav koji treba cijeniti Naš limbički sustav je odgovoran za upravljanje i održavanje naše homeostaze, odnosno cjelokupnog mentalno-duševno-tjelesnog zdravlja. Usklađuje unutarnje stanje organizma s realnošću vanjskog svijeta, upravlja hormonskom ravnotežom i tonusom simpatikusa/parasimpatikusa, odgovoran je za učenje i pamćenje, za promjene nagona i motivacija i tako afektivno stvara osobno iskustvo. "Užarena jezgra" koja producira nesvjesne misli Limbički sustav svaki dan "suklja" nesvjesne misli vezane na sjećanja i prošla iskustva miješana s emocijama te na osnovu toga stvara izazovna očekivanja u budućnosti, praćena automatizmom ponašanja i reakcija. Sve je to još pojačano konstantnim bombardiranjem senzoričkih "p

Zagrljaj

Zagrliti nekoga znači zagrliti sebe. Svima nam nedostaje zagrljaj. Neugoda grljenja je manjak ljubavi prema sebi uvjetovana manjkom grljenja u našem djetinjstvu, a i kasnije u životu. Grljenja nismo dobili niti blizu dovoljno. Grljenje među užim članovima obitelji je kroničan nedostatak, čak i kasnije kada djeca odrastu. To je jedan od faktora postepenog razvoja bolesti i strahova.  Prihvati grljenje kao proces osobnog iscjeljivanja. Grljenje bi trebalo ostati intenzivno cijeli život. Tako se razvijaju zdravi temelji za život s drugima jer više voliš sebe.

Željezo se kuje dok je vruće

  Lijevi humerus sam potrgao 2004. "Željezo" su mi ugradili isti dan. Ta šipka se zove utkovljeni čavao i prolazi kroz sredinu kosti fiksiran sa po dva šarafa gore i dolje. Svi metalni dijelovi se nalaze unutar kosti tako da nije bilo predviđeno vađenje.  Nekoliko mjeseci nakon prijeloma, došao sam na kontrolu kod doktorice koja me operirala i tada  se odvila sljedeća anegdota.  Doktorica meni okrenuta leđima je postavila snimku rendgena snimljenu toga dana na ugašeni stakleni zaslon , tad još nije bilo digitalnih.  Upalila je pozadinsko svjetlo i moja snimka je zasjala.  Neko vrijeme je zurila u nju, tišina u ambulanti, njena sestra sjedi sa strane i čeka. I onako nepomično meni okrenuta leđima, doktorica me upita zamuckujući sa laganom dozom strave: D: "Gospodine Kudrna... Što ste vi to radili?"  Ja: "Kako to mislite?"  Nastavila je zgranuto.  D: "Što ste to radili? Kako je ovo moguće?". Polako se okrenula prema meni, širom otvorenih oč