Preskoči na glavni sadržaj

Nedokučivost sitnica

 

Kad sjednem malo u tišini, ponekad mi se pojavi sjećanje na neke trenutke života koji su mi se urezali u srce, manifestirajući se kroz divan osjećaj unutarnjeg mira, spokoja, a radi se samo o nekom jednostavnom pokretu, glasu, gesti.

Držao sam godinama aikido seminare u Puli. Predivna duša zvana Robi me je uvijek dočekivala otvorena srca. Miran u glasu, u pogledu, u zagrljaju. Nakon Zagreba i njegove bolesne frekvencije ludila života, kod njega se sve ultra uspori. Kao na primjer kad u filmovima snimaju elisu helikoptera i onda odjednom toliko uspore kadar da vrlo jasno vidiš kako se elisa polako okreće, uz zvuk njenog sporog rezanja zraka koji zvuči ugodno.

Volim Robija. Volim tu njegovu smirenost koju prenosi na mene. Čak me i liječi, a da pojma nema. Mogao bi knjigu napisati samo o vremenu provedenom s njim.

Jedan životni kadar s njim koji mi se urezao često ispliva i ispuni me nekim unutarnjim mirom.

Jutro je. Budim se na kauču. Kroz otvoreni prozor ulazi friški zrak. U kuhinji čujem diskretno prepoznatljivo jutarnje lupkanje posuđa. Ustanem, obučem se i sjednem za stol blagovaone.

"Jutro."

"Jutro".

To je cijeli dijalog.

Kuha se voda za moju kavu.

Prešetava se polako, meditativno po kuhinji, priprema lagani doručak.

Uzima nešto iz gornje police, odljušti nekoliko nekakvih plodova, stavi u mužar i polako ih počinje drobiti.

Upravo taj kadar mi se urezao nevjerojatno duboko. Taj trenutak života. Ta jednostavnost događanja. Obuzeo me.

Nisam imao pojma što radi pa sam ga upitao. Drobi i melje kardamom, dvije sjemenke. Kardamom pomaže da se kofein iz kave skladnije rasporedi po tijelu kada se pije kava.

Dakle, stvarno! Kolika je to ljubav? Moja bivša mi nikad nije tako skuhala kavu. Ok, to se samo tako kaže.

Koliko je duboka Tvoja Ljubav... Divna duša priprema napitak koji najviše voliš i još digne standard nekoliko puta. Čime sam ja to zaslužio?

Taj trenutak - događaj, taj kratki životni trenutak postao je dio mojih trenutaka kada se osvrnem Sebi i otvorim Tebi Srce.

Tog trena taj trenutak je postao Trenutak Života koji me ustvari nadahno, a da ga se uopće ne sjetim, niti pomislim na njega, kad god nekoga zagrlim, kada kažem lijepu riječ, kada gledam i prepoznam Tvoju Ljepotu u ljepoti cvijeta, kada volontiram i pomognem drugima, kada dajem krv, kada nekome mahnem i zahvalim u prometu, kada dobijem Tvoju inspiraciju dok vodim trening i pričam ljudima, kad samo poklonim osmijeh nekome...

Taj tren, taj jedinstveni ultrakratki dio mojeg života je u stvari sva Akumulacija Tvoje Ljubavi, Tvoje Ljepote, Tvoje Beskonačnosti, Tvoje Vječnosti. Moć sadašnjeg trenutka, kako Tolle kaže. Mt. Everest je malo zrnce u odnosu na veličinu tog trenutka.

Sitnice pokreću svijet. Sitni tragovi Ljubavi, sitne Nedokučivosti koje ovaj svijet ne može pojmiti i koje su toliko male u našim razumskim okvirima, a pokreću nevjerojatno velike stvari i događanja, pokreću čitave živote.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Nocebo erodira zdravlje

Nedavna znanstvena studija pokazala je da čovjek dnevno svjesno pomisli oko 6200 puta. To je jedna svjesna misao svakih 10 sekundi tijekom dana prosječnog budnog čovjeka. Što je s nesvjesnim mislima? Možemo ih slobodno pomnožiti sa 10. Limbički sustav koji treba cijeniti Naš limbički sustav je odgovoran za upravljanje i održavanje naše homeostaze, odnosno cjelokupnog mentalno-duševno-tjelesnog zdravlja. Usklađuje unutarnje stanje organizma s realnošću vanjskog svijeta, upravlja hormonskom ravnotežom i tonusom simpatikusa/parasimpatikusa, odgovoran je za učenje i pamćenje, za promjene nagona i motivacija i tako afektivno stvara osobno iskustvo. "Užarena jezgra" koja producira nesvjesne misli Limbički sustav svaki dan "suklja" nesvjesne misli vezane na sjećanja i prošla iskustva miješana s emocijama te na osnovu toga stvara izazovna očekivanja u budućnosti, praćena automatizmom ponašanja i reakcija. Sve je to još pojačano konstantnim bombardiranjem senzoričkih "p

Metoda "namještanja" neuroloških puteva (Pre-set Neural Tuning Method - PNT) u kettlebell treningu

Kako se trubač priprema za sljedeću skladbu propuhujući i namještajući pisak, tako se Pre-set Neural Tuning metodom (PNT) pripremate namještajući um i tijelo za sljedeću seriju ponavljanja. Pod pretpostavkom da je uspješno završeno školovanje osnovnih tehnika s kettlebellom, gdje je tehnika kvalitetna, precizna, jasna i, najbitnije, sigurna, poželjno je da se u redovitu praksu uvede Pre-set Neural Tuning  metoda (PNT) . U redovitom treningu, naročito kada je pojedini trening u punom zamahu ili se nazire kraj, primijetio sam u svojem treningu i u radu s klijentima, ali i na snimkama ljudi koji prikazuju svoje izvedbe, da je najkritičnija faza pojedine serije prvo i posljednje ponavljanje. Ostala ponavljanja su jasna radi svojeg istog obrasca kretanja.  Ako bih morao "birati", kritičnije je prvo ponavljanje. U zadnjem ponavljanju, najbitniji zadatak je nakon izvedenog ponavljanja sigurno prizemljiti kettlebell. Prije izvedbe prvog ponavljanja serije, module tijela treba precizn

Svjesnost mislioca

Jako je bitno što pričaš i izgovaraš, čak i što misliš u životu. Nakon već dosta "odvaljenog" života, često tijekom dana uspijem osvijestiti da sam u "minus modu". To može biti i bezazlena mala prolazna misao kao na primjer "kapnuo sam vodu na stol", a opet je u hemisferi minusa. Misao je kreirana energija. Energija koju odašilješ u eter. A eter je i tvoje tijelo. Eter je i tuđe tijelo kroz koje prolazi energija te tvoje "bezazlene" male misli. Koliko smo takvih misli nesvjesni tijekom dana? Kažu 70%. Gledam život oko sebe i samokritički sebe, 96%. Negativne misli su vrlo male doze otrova različite koncentracije koje se talože u tijelu. Njihova energija preko kemije i hormona dugoročno erodira živce, kosti, zglobove, unutarnje organe, krv, sluznice. Kad gledaš TV, pročitaš omiljene portale, pogledaš druge profile na društvenim mrežama kako su "uspješni", ulaziš u rasprave čak i kad si u pravu, erodraš se. Akumuliraš energiju koj