Preskoči na glavni sadržaj

Metoda "namještanja" neuroloških puteva (Pre-set Neural Tuning Method - PNT) u kettlebell treningu


Kako se trubač priprema za sljedeću skladbu propuhujući i namještajući pisak, tako se Pre-set Neural Tuning metodom (PNT) pripremate namještajući um i tijelo za sljedeću seriju ponavljanja.


Pod pretpostavkom da je uspješno završeno školovanje osnovnih tehnika s kettlebellom, gdje je tehnika kvalitetna, precizna, jasna i, najbitnije, sigurna, poželjno je da se u redovitu praksu uvede Pre-set Neural Tuning metoda (PNT).
U redovitom treningu, naročito kada je pojedini trening u punom zamahu ili se nazire kraj, primijetio sam u svojem treningu i u radu s klijentima, ali i na snimkama ljudi koji prikazuju svoje izvedbe, da je najkritičnija faza pojedine serije prvo i posljednje ponavljanje. Ostala ponavljanja su jasna radi svojeg istog obrasca kretanja. 

Ako bih morao "birati", kritičnije je prvo ponavljanje. U zadnjem ponavljanju, najbitniji zadatak je nakon izvedenog ponavljanja sigurno prizemljiti kettlebell.
Prije izvedbe prvog ponavljanja serije, module tijela treba precizno postaviti u odnosu na kettlebell i stvoriti čvrstu i skladnu povezanost s kettlebellom gdje nema nejasnoća i "zveckanja mlitavih karika lanca". 

Koliko god fokusirano priđemo kettlebellu i kvalitetno postavimo tijelo za pripremu izvedbe prvog ponavljanja, svemu tome prethodi pauza između serija kada izvodimo trešnju ruku i nogu, lagano se krećemo i trčkaramo po prostoru, pijemo vodu i slično. To je vrijeme kada se u tijelu događa konstruktivan neurološki "kaos" u smislu oporavka sustava nakon izvedene serije. Neurološki impulsi "šibaju" na sve strane. 

Kada odlučimo krenuti u novu seriju ponavljanja iste ili neke druge vježbe, tijelo je, zajedno s cijelim neurološkim sustavom još uvijek u modu regeneracije. Kako bismo mogli sigurno izvesti to prvo ponavljanje, jako se moramo fokusirati da usmjerimo um u vrlo precizan pokret koji slijedi i nadvladati želju tijela da nastavi s regeneracijom. Dakle, neurološke impulse koji "lete okolo" treba usmjeriti na neurološke puteve mišića koji će savršeno izvesti to prvo ponavljanje. Ovaj trenutak je veliki izazov za um.

Jedanput nije dovoljno, tri puta je previše


Ponukan time, tijekom treninga sam spontano osjetio potrebu da fizički izvedem pokret vježbe prije nego uzmem kettlebell. Tako je nastala PNT metoda.
Prije nego krenem u seriju, stanem ispred kettlebella i vrlo jasno i ispravno izvedem pokret te vježbe "na prazno", tehnički savršeno, s jasnim i savršenim završetkom pokreta. I to izvedem dva puta. U tom kretanju je i zamišljeno uzimanje kettlebella jer je to dio prvog ponavljanja. Ako izvodim jednoručnu vježbu, izvedem pokret samo rukom kojom prvom radim. Jedanput nije dovoljno, a treći put je nepotrebno. 

Prvim ponavljanjem um daje upute, a tijelo slijedi, ali je odnos još uvijek nejasan, drugim ponavljanjem um i tijelo su vrlo jasni i skladni u izvedbi.
Zašto je bitno izvesti dva ponavljanja, objasnit ću primjerom iz svakodnevnog života. 

Sjetite se kada ste prvi puta u životu otišli na odmor u neko mjesto na moru. Niste ništa znali o tom mjestu. Polako ste otkrivali razne detalje, gdje je dobra plaža, gdje je dobar ulaz u more, gdje je dobar hotel, gdje je dobar restoran, dobar plesnjak, dobar sladoled, dobra jutarnja kava, gdje je super zalazak sunca. Vratili ste se doma s odmora i sljedeće godine ste odlučili opet doći u to isto mjesto. Drugi put je sve jasno, i umu i tijelu. Još jedan primjer bio bi rođenje drugog djeteta. Iskusni roditelji već će znati što treba raditi.

Zato je bitno izvesti pokret dva puta "na prazno" prije nego uzmete kettlebell. Odmah iza toga pripremite tijelo, uzmete kettlebell i krenete u prvo ponavljanje.
S ta dva ponavljanja "na prazno" na neki način "propušete" neurološke puteve odgovorne za pokret te vježbe. Kao svirač trube koji puhne u pisak da bi dobio čist i savršen zvuk ili kao automehaničar koji puhne u cijev da očisti sve što se nataložilo, da može nesmetano kroz nju prolaziti što treba - voda, zrak, ulje.
Dakle, dva ponavljanja "na prazno" su "propuhala" neurološke puteve te vježbe koju ćemo raditi u seriji. Nakon toga, kad uzmete kettlebell i krenete u prvo ponavljanje, pokret je puno jasniji, sigurniji i precizniji. Nema "traženja" prvog ispravnog pokreta, on je tu.

Benefiti PNT metode

1. Usklađuje um i tijelo za seriju koja slijedi

2. Omogućuje jasno i sigurno prvo ponavljanje u seriji

3. Onemogućuje “zveckanje" modula, odnosno pojavu krivo izvedenog prvog ponavljanja s kettlebellom ili još gore, "uhodavanja" kroz ponavljanja, kako se razvija serija

4. Puno jasniji sklad uma i tijela prije kretanja u seriju sprječava pojavu mogućnosti ozljede

5. S obzirom da je ova metoda dio pauze, izvrsna je pripremna radnja prelaska s "rastresenosti" sustava u sustav koji je "ubitačno" efikasan i precizan

6. U situacijama kada je pokret "na prazno" nejasan i osjećate da se mišići još oporavljaju, dobili ste signal da još nije vrijeme za ulaz u seriju


Uvjerite se sami!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Nocebo erodira zdravlje

Nedavna znanstvena studija pokazala je da čovjek dnevno svjesno pomisli oko 6200 puta. To je jedna svjesna misao svakih 10 sekundi tijekom dana prosječnog budnog čovjeka. Što je s nesvjesnim mislima? Možemo ih slobodno pomnožiti sa 10. Limbički sustav koji treba cijeniti Naš limbički sustav je odgovoran za upravljanje i održavanje naše homeostaze, odnosno cjelokupnog mentalno-duševno-tjelesnog zdravlja. Usklađuje unutarnje stanje organizma s realnošću vanjskog svijeta, upravlja hormonskom ravnotežom i tonusom simpatikusa/parasimpatikusa, odgovoran je za učenje i pamćenje, za promjene nagona i motivacija i tako afektivno stvara osobno iskustvo. "Užarena jezgra" koja producira nesvjesne misli Limbički sustav svaki dan "suklja" nesvjesne misli vezane na sjećanja i prošla iskustva miješana s emocijama te na osnovu toga stvara izazovna očekivanja u budućnosti, praćena automatizmom ponašanja i reakcija. Sve je to još pojačano konstantnim bombardiranjem senzoričkih "p

Željezo se kuje dok je vruće

  Lijevi humerus sam potrgao 2004. "Željezo" su mi ugradili isti dan. Ta šipka se zove utkovljeni čavao i prolazi kroz sredinu kosti fiksiran sa po dva šarafa gore i dolje. Svi metalni dijelovi se nalaze unutar kosti tako da nije bilo predviđeno vađenje.  Nekoliko mjeseci nakon prijeloma, došao sam na kontrolu kod doktorice koja me operirala i tada  se odvila sljedeća anegdota.  Doktorica meni okrenuta leđima je postavila snimku rendgena snimljenu toga dana na ugašeni stakleni zaslon , tad još nije bilo digitalnih.  Upalila je pozadinsko svjetlo i moja snimka je zasjala.  Neko vrijeme je zurila u nju, tišina u ambulanti, njena sestra sjedi sa strane i čeka. I onako nepomično meni okrenuta leđima, doktorica me upita zamuckujući sa laganom dozom strave: D: "Gospodine Kudrna... Što ste vi to radili?"  Ja: "Kako to mislite?"  Nastavila je zgranuto.  D: "Što ste to radili? Kako je ovo moguće?". Polako se okrenula prema meni, širom otvorenih oč