Preskoči na glavni sadržaj

Metoda "namještanja" neuroloških puteva (Pre-set Neural Tuning Method - PNT) u kettlebell treningu


Kako se trubač priprema za sljedeću skladbu propuhujući i namještajući pisak, tako se Pre-set Neural Tuning metodom (PNT) pripremate namještajući um i tijelo za sljedeću seriju ponavljanja.


Pod pretpostavkom da je uspješno završeno školovanje osnovnih tehnika s kettlebellom, gdje je tehnika kvalitetna, precizna, jasna i, najbitnije, sigurna, poželjno je da se u redovitu praksu uvede Pre-set Neural Tuning metoda (PNT).
U redovitom treningu, naročito kada je pojedini trening u punom zamahu ili se nazire kraj, primijetio sam u svojem treningu i u radu s klijentima, ali i na snimkama ljudi koji prikazuju svoje izvedbe, da je najkritičnija faza pojedine serije prvo i posljednje ponavljanje. Ostala ponavljanja su jasna radi svojeg istog obrasca kretanja. 

Ako bih morao "birati", kritičnije je prvo ponavljanje. U zadnjem ponavljanju, najbitniji zadatak je nakon izvedenog ponavljanja sigurno prizemljiti kettlebell.
Prije izvedbe prvog ponavljanja serije, module tijela treba precizno postaviti u odnosu na kettlebell i stvoriti čvrstu i skladnu povezanost s kettlebellom gdje nema nejasnoća i "zveckanja mlitavih karika lanca". 

Koliko god fokusirano priđemo kettlebellu i kvalitetno postavimo tijelo za pripremu izvedbe prvog ponavljanja, svemu tome prethodi pauza između serija kada izvodimo trešnju ruku i nogu, lagano se krećemo i trčkaramo po prostoru, pijemo vodu i slično. To je vrijeme kada se u tijelu događa konstruktivan neurološki "kaos" u smislu oporavka sustava nakon izvedene serije. Neurološki impulsi "šibaju" na sve strane. 

Kada odlučimo krenuti u novu seriju ponavljanja iste ili neke druge vježbe, tijelo je, zajedno s cijelim neurološkim sustavom još uvijek u modu regeneracije. Kako bismo mogli sigurno izvesti to prvo ponavljanje, jako se moramo fokusirati da usmjerimo um u vrlo precizan pokret koji slijedi i nadvladati želju tijela da nastavi s regeneracijom. Dakle, neurološke impulse koji "lete okolo" treba usmjeriti na neurološke puteve mišića koji će savršeno izvesti to prvo ponavljanje. Ovaj trenutak je veliki izazov za um.

Jedanput nije dovoljno, tri puta je previše


Ponukan time, tijekom treninga sam spontano osjetio potrebu da fizički izvedem pokret vježbe prije nego uzmem kettlebell. Tako je nastala PNT metoda.
Prije nego krenem u seriju, stanem ispred kettlebella i vrlo jasno i ispravno izvedem pokret te vježbe "na prazno", tehnički savršeno, s jasnim i savršenim završetkom pokreta. I to izvedem dva puta. U tom kretanju je i zamišljeno uzimanje kettlebella jer je to dio prvog ponavljanja. Ako izvodim jednoručnu vježbu, izvedem pokret samo rukom kojom prvom radim. Jedanput nije dovoljno, a treći put je nepotrebno. 

Prvim ponavljanjem um daje upute, a tijelo slijedi, ali je odnos još uvijek nejasan, drugim ponavljanjem um i tijelo su vrlo jasni i skladni u izvedbi.
Zašto je bitno izvesti dva ponavljanja, objasnit ću primjerom iz svakodnevnog života. 

Sjetite se kada ste prvi puta u životu otišli na odmor u neko mjesto na moru. Niste ništa znali o tom mjestu. Polako ste otkrivali razne detalje, gdje je dobra plaža, gdje je dobar ulaz u more, gdje je dobar hotel, gdje je dobar restoran, dobar plesnjak, dobar sladoled, dobra jutarnja kava, gdje je super zalazak sunca. Vratili ste se doma s odmora i sljedeće godine ste odlučili opet doći u to isto mjesto. Drugi put je sve jasno, i umu i tijelu. Još jedan primjer bio bi rođenje drugog djeteta. Iskusni roditelji već će znati što treba raditi.

Zato je bitno izvesti pokret dva puta "na prazno" prije nego uzmete kettlebell. Odmah iza toga pripremite tijelo, uzmete kettlebell i krenete u prvo ponavljanje.
S ta dva ponavljanja "na prazno" na neki način "propušete" neurološke puteve odgovorne za pokret te vježbe. Kao svirač trube koji puhne u pisak da bi dobio čist i savršen zvuk ili kao automehaničar koji puhne u cijev da očisti sve što se nataložilo, da može nesmetano kroz nju prolaziti što treba - voda, zrak, ulje.
Dakle, dva ponavljanja "na prazno" su "propuhala" neurološke puteve te vježbe koju ćemo raditi u seriji. Nakon toga, kad uzmete kettlebell i krenete u prvo ponavljanje, pokret je puno jasniji, sigurniji i precizniji. Nema "traženja" prvog ispravnog pokreta, on je tu.

Benefiti PNT metode

1. Usklađuje um i tijelo za seriju koja slijedi

2. Omogućuje jasno i sigurno prvo ponavljanje u seriji

3. Onemogućuje “zveckanje" modula, odnosno pojavu krivo izvedenog prvog ponavljanja s kettlebellom ili još gore, "uhodavanja" kroz ponavljanja, kako se razvija serija

4. Puno jasniji sklad uma i tijela prije kretanja u seriju sprječava pojavu mogućnosti ozljede

5. S obzirom da je ova metoda dio pauze, izvrsna je pripremna radnja prelaska s "rastresenosti" sustava u sustav koji je "ubitačno" efikasan i precizan

6. U situacijama kada je pokret "na prazno" nejasan i osjećate da se mišići još oporavljaju, dobili ste signal da još nije vrijeme za ulaz u seriju


Uvjerite se sami!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Nocebo erodira zdravlje

Nedavna znanstvena studija pokazala je da čovjek dnevno svjesno pomisli oko 6200 puta. To je jedna svjesna misao svakih 10 sekundi tijekom dana prosječnog budnog čovjeka. Što je s nesvjesnim mislima? Možemo ih slobodno pomnožiti sa 10. Limbički sustav koji treba cijeniti Naš limbički sustav je odgovoran za upravljanje i održavanje naše homeostaze, odnosno cjelokupnog mentalno-duševno-tjelesnog zdravlja. Usklađuje unutarnje stanje organizma s realnošću vanjskog svijeta, upravlja hormonskom ravnotežom i tonusom simpatikusa/parasimpatikusa, odgovoran je za učenje i pamćenje, za promjene nagona i motivacija i tako afektivno stvara osobno iskustvo. "Užarena jezgra" koja producira nesvjesne misli Limbički sustav svaki dan "suklja" nesvjesne misli vezane na sjećanja i prošla iskustva miješana s emocijama te na osnovu toga stvara izazovna očekivanja u budućnosti, praćena automatizmom ponašanja i reakcija. Sve je to još pojačano konstantnim bombardiranjem senzoričkih "p

Nedokučivost sitnica

  Kad sjednem malo u tišini, ponekad mi se pojavi sjećanje na neke trenutke života koji su mi se urezali u srce, manifestirajući se kroz divan osjećaj unutarnjeg mira, spokoja, a radi se samo o nekom jednostavnom pokretu, glasu, gesti. Držao sam godinama aikido seminare u Puli. Predivna duša zvana Robi me je uvijek dočekivala otvorena srca. Miran u glasu, u pogledu, u zagrljaju. Nakon Zagreba i njegove bolesne frekvencije ludila života, kod njega se sve ultra uspori. Kao na primjer kad u filmovima snimaju elisu helikoptera i onda odjednom toliko uspore kadar da vrlo jasno vidiš kako se elisa polako okreće, uz zvuk njenog sporog rezanja zraka koji zvuči ugodno. Volim Robija. Volim tu njegovu smirenost koju prenosi na mene. Čak me i liječi, a da pojma nema. Mogao bi knjigu napisati samo o vremenu provedenom s njim. Jedan životni kadar s njim koji mi se urezao često ispliva i ispuni me nekim unutarnjim mirom. Jutro je. Budim se na kauču. Kroz otvoreni prozor ulazi friški zrak. U kuhinji č

Zagrljaj

Zagrliti nekoga znači zagrliti sebe. Svima nam nedostaje zagrljaj. Neugoda grljenja je manjak ljubavi prema sebi uvjetovana manjkom grljenja u našem djetinjstvu, a i kasnije u životu. Grljenja nismo dobili niti blizu dovoljno. Grljenje među užim članovima obitelji je kroničan nedostatak, čak i kasnije kada djeca odrastu. To je jedan od faktora postepenog razvoja bolesti i strahova.  Prihvati grljenje kao proces osobnog iscjeljivanja. Grljenje bi trebalo ostati intenzivno cijeli život. Tako se razvijaju zdravi temelji za život s drugima jer više voliš sebe.