Preskoči na glavni sadržaj

Željezo se kuje dok je vruće

 

Lijevi humerus sam potrgao 2004. "Željezo" su mi ugradili isti dan.

Ta šipka se zove utkovljeni čavao i prolazi kroz sredinu kosti fiksiran sa po dva šarafa gore i dolje. Svi metalni dijelovi se nalaze unutar kosti tako da nije bilo predviđeno vađenje. 

Nekoliko mjeseci nakon prijeloma, došao sam na kontrolu kod doktorice koja me operirala i tada se odvila sljedeća anegdota. 

Doktorica meni okrenuta leđima je postavila snimku rendgena snimljenu toga dana na ugašeni stakleni zaslon, tad još nije bilo digitalnih. 

Upalila je pozadinsko svjetlo i moja snimka je zasjala. Neko vrijeme je zurila u nju, tišina u ambulanti, njena sestra sjedi sa strane i čeka. I onako nepomično meni okrenuta leđima, doktorica me upita zamuckujući sa laganom dozom strave:

D: "Gospodine Kudrna... Što ste vi to radili?" 
Ja: "Kako to mislite?" 
Nastavila je zgranuto. 
D: "Što ste to radili? Kako je ovo moguće?". Polako se okrenula prema meni, širom otvorenih očiju zurila u mene tražeći neki razuman razlog u svojoj glavi. 
Ja: "Pa ništa." 
D: "Kako ništa?! Pa čavao koji imate u ruci je savijen! Spigan! Nije ravan! Kako je to moguće?!? Što ste radili!"
Vjerojatno je grozničavo vraćala sjećanje na moju operaciju, da nije nešto krivo napravila. Da nije tvornička greška. Ha-ha-ha.
Ja: "Ahaaa... Pa vježbao sam."
D: "Ma što ste to vježbali!?" 
Ja: "Vježbam s girjama, kettlebelima." 
D: "Sa gi.. Što?" 
Tih godina girje i kettlebelli su većini bila nepoznanica. 
Ja: "To je željezna kugla koja na sebi ima ručku i onda s njom radite svašta." 
D: "Vidim, vidim da ste radili svašta." Rekla je režući me pogledom s prijekornim glasom. "Pa jeste li vi pri sebi! Pa moglo se sve zakomplicirali, mogli ste si uništiti ruku, mogli ste izgubiti ruku, što Vam je bilo?!"
Ja: "Nemojte brinuti, ja sam fizioterapeut i kineziterapeut po struci, tako da sam točno znao što i kada trebam raditi. Nisam imao izbora. Nisam htio čekati ne znam koliko mjeseci fizikalnu terapiju, već sam stvar preuzeo u svoje ruke od prvog dana. Sve sam odradio pod kontrolom, nisam nikad imao problema."
D:" C-c-c, e svašta !"

Da sam dobro odradio svoj posao, dokaz je uspješno suočavanje s tisućama swingova i ostalih brutala na Russian Kettlebell Challenge (RKC) seminaru u Danskoj 2007. bez ikakvih problema. Dvije godine kasnije sam to ponovio u Mađarskoj. Šipka u humerusu je bila samo motivacija. 

Pozitiva, vjera, vizija, misija.

 


 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Nocebo erodira zdravlje

Nedavna znanstvena studija pokazala je da čovjek dnevno svjesno pomisli oko 6200 puta. To je jedna svjesna misao svakih 10 sekundi tijekom dana prosječnog budnog čovjeka. Što je s nesvjesnim mislima? Možemo ih slobodno pomnožiti sa 10. Limbički sustav koji treba cijeniti Naš limbički sustav je odgovoran za upravljanje i održavanje naše homeostaze, odnosno cjelokupnog mentalno-duševno-tjelesnog zdravlja. Usklađuje unutarnje stanje organizma s realnošću vanjskog svijeta, upravlja hormonskom ravnotežom i tonusom simpatikusa/parasimpatikusa, odgovoran je za učenje i pamćenje, za promjene nagona i motivacija i tako afektivno stvara osobno iskustvo. "Užarena jezgra" koja producira nesvjesne misli Limbički sustav svaki dan "suklja" nesvjesne misli vezane na sjećanja i prošla iskustva miješana s emocijama te na osnovu toga stvara izazovna očekivanja u budućnosti, praćena automatizmom ponašanja i reakcija. Sve je to još pojačano konstantnim bombardiranjem senzoričkih "p

Zagrljaj

Zagrliti nekoga znači zagrliti sebe. Svima nam nedostaje zagrljaj. Neugoda grljenja je manjak ljubavi prema sebi uvjetovana manjkom grljenja u našem djetinjstvu, a i kasnije u životu. Grljenja nismo dobili niti blizu dovoljno. Grljenje među užim članovima obitelji je kroničan nedostatak, čak i kasnije kada djeca odrastu. To je jedan od faktora postepenog razvoja bolesti i strahova.  Prihvati grljenje kao proces osobnog iscjeljivanja. Grljenje bi trebalo ostati intenzivno cijeli život. Tako se razvijaju zdravi temelji za život s drugima jer više voliš sebe.