Preskoči na glavni sadržaj

Željezo se kuje dok je vruće

 

Lijevi humerus sam potrgao 2004. "Željezo" su mi ugradili isti dan.

Ta šipka se zove utkovljeni čavao i prolazi kroz sredinu kosti fiksiran sa po dva šarafa gore i dolje. Svi metalni dijelovi se nalaze unutar kosti tako da nije bilo predviđeno vađenje. 

Nekoliko mjeseci nakon prijeloma, došao sam na kontrolu kod doktorice koja me operirala i tada se odvila sljedeća anegdota. 

Doktorica meni okrenuta leđima je postavila snimku rendgena snimljenu toga dana na ugašeni stakleni zaslon, tad još nije bilo digitalnih. 

Upalila je pozadinsko svjetlo i moja snimka je zasjala. Neko vrijeme je zurila u nju, tišina u ambulanti, njena sestra sjedi sa strane i čeka. I onako nepomično meni okrenuta leđima, doktorica me upita zamuckujući sa laganom dozom strave:

D: "Gospodine Kudrna... Što ste vi to radili?" 
Ja: "Kako to mislite?" 
Nastavila je zgranuto. 
D: "Što ste to radili? Kako je ovo moguće?". Polako se okrenula prema meni, širom otvorenih očiju zurila u mene tražeći neki razuman razlog u svojoj glavi. 
Ja: "Pa ništa." 
D: "Kako ništa?! Pa čavao koji imate u ruci je savijen! Spigan! Nije ravan! Kako je to moguće?!? Što ste radili!"
Vjerojatno je grozničavo vraćala sjećanje na moju operaciju, da nije nešto krivo napravila. Da nije tvornička greška. Ha-ha-ha.
Ja: "Ahaaa... Pa vježbao sam."
D: "Ma što ste to vježbali!?" 
Ja: "Vježbam s girjama, kettlebelima." 
D: "Sa gi.. Što?" 
Tih godina girje i kettlebelli su većini bila nepoznanica. 
Ja: "To je željezna kugla koja na sebi ima ručku i onda s njom radite svašta." 
D: "Vidim, vidim da ste radili svašta." Rekla je režući me pogledom s prijekornim glasom. "Pa jeste li vi pri sebi! Pa moglo se sve zakomplicirali, mogli ste si uništiti ruku, mogli ste izgubiti ruku, što Vam je bilo?!"
Ja: "Nemojte brinuti, ja sam fizioterapeut i kineziterapeut po struci, tako da sam točno znao što i kada trebam raditi. Nisam imao izbora. Nisam htio čekati ne znam koliko mjeseci fizikalnu terapiju, već sam stvar preuzeo u svoje ruke od prvog dana. Sve sam odradio pod kontrolom, nisam nikad imao problema."
D:" C-c-c, e svašta !"

Da sam dobro odradio svoj posao, dokaz je uspješno suočavanje s tisućama swingova i ostalih brutala na Russian Kettlebell Challenge (RKC) seminaru u Danskoj 2007. bez ikakvih problema. Dvije godine kasnije sam to ponovio u Mađarskoj. Šipka u humerusu je bila samo motivacija. 

Pozitiva, vjera, vizija, misija.

 


 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Nocebo erodira zdravlje

Nedavna znanstvena studija pokazala je da čovjek dnevno svjesno pomisli oko 6200 puta. To je jedna svjesna misao svakih 10 sekundi tijekom dana prosječnog budnog čovjeka. Što je s nesvjesnim mislima? Možemo ih slobodno pomnožiti sa 10. Limbički sustav koji treba cijeniti Naš limbički sustav je odgovoran za upravljanje i održavanje naše homeostaze, odnosno cjelokupnog mentalno-duševno-tjelesnog zdravlja. Usklađuje unutarnje stanje organizma s realnošću vanjskog svijeta, upravlja hormonskom ravnotežom i tonusom simpatikusa/parasimpatikusa, odgovoran je za učenje i pamćenje, za promjene nagona i motivacija i tako afektivno stvara osobno iskustvo. "Užarena jezgra" koja producira nesvjesne misli Limbički sustav svaki dan "suklja" nesvjesne misli vezane na sjećanja i prošla iskustva miješana s emocijama te na osnovu toga stvara izazovna očekivanja u budućnosti, praćena automatizmom ponašanja i reakcija. Sve je to još pojačano konstantnim bombardiranjem senzoričkih "p

Metoda "namještanja" neuroloških puteva (Pre-set Neural Tuning Method - PNT) u kettlebell treningu

Kako se trubač priprema za sljedeću skladbu propuhujući i namještajući pisak, tako se Pre-set Neural Tuning metodom (PNT) pripremate namještajući um i tijelo za sljedeću seriju ponavljanja. Pod pretpostavkom da je uspješno završeno školovanje osnovnih tehnika s kettlebellom, gdje je tehnika kvalitetna, precizna, jasna i, najbitnije, sigurna, poželjno je da se u redovitu praksu uvede Pre-set Neural Tuning  metoda (PNT) . U redovitom treningu, naročito kada je pojedini trening u punom zamahu ili se nazire kraj, primijetio sam u svojem treningu i u radu s klijentima, ali i na snimkama ljudi koji prikazuju svoje izvedbe, da je najkritičnija faza pojedine serije prvo i posljednje ponavljanje. Ostala ponavljanja su jasna radi svojeg istog obrasca kretanja.  Ako bih morao "birati", kritičnije je prvo ponavljanje. U zadnjem ponavljanju, najbitniji zadatak je nakon izvedenog ponavljanja sigurno prizemljiti kettlebell. Prije izvedbe prvog ponavljanja serije, module tijela treba precizn

Svjesnost mislioca

Jako je bitno što pričaš i izgovaraš, čak i što misliš u životu. Nakon već dosta "odvaljenog" života, često tijekom dana uspijem osvijestiti da sam u "minus modu". To može biti i bezazlena mala prolazna misao kao na primjer "kapnuo sam vodu na stol", a opet je u hemisferi minusa. Misao je kreirana energija. Energija koju odašilješ u eter. A eter je i tvoje tijelo. Eter je i tuđe tijelo kroz koje prolazi energija te tvoje "bezazlene" male misli. Koliko smo takvih misli nesvjesni tijekom dana? Kažu 70%. Gledam život oko sebe i samokritički sebe, 96%. Negativne misli su vrlo male doze otrova različite koncentracije koje se talože u tijelu. Njihova energija preko kemije i hormona dugoročno erodira živce, kosti, zglobove, unutarnje organe, krv, sluznice. Kad gledaš TV, pročitaš omiljene portale, pogledaš druge profile na društvenim mrežama kako su "uspješni", ulaziš u rasprave čak i kad si u pravu, erodraš se. Akumuliraš energiju koj