Preskoči na glavni sadržaj

Nocebo erodira zdravlje

Nedavna znanstvena studija pokazala je da čovjek dnevno svjesno pomisli oko 6200 puta.

To je jedna svjesna misao svakih 10 sekundi tijekom dana prosječnog budnog čovjeka. Što je s nesvjesnim mislima? Možemo ih slobodno pomnožiti sa 10.

Limbički sustav koji treba cijeniti

Naš limbički sustav je odgovoran za upravljanje i održavanje naše homeostaze, odnosno cjelokupnog mentalno-duševno-tjelesnog zdravlja. Usklađuje unutarnje stanje organizma s realnošću vanjskog svijeta, upravlja hormonskom ravnotežom i tonusom simpatikusa/parasimpatikusa, odgovoran je za učenje i pamćenje, za promjene nagona i motivacija i tako afektivno stvara osobno iskustvo.

"Užarena jezgra" koja producira nesvjesne misli

Limbički sustav svaki dan "suklja" nesvjesne misli vezane na sjećanja i prošla iskustva miješana s emocijama te na osnovu toga stvara izazovna očekivanja u budućnosti, praćena automatizmom ponašanja i reakcija. Sve je to još pojačano konstantnim bombardiranjem senzoričkih "provokacija" naših pet osjetila. Zamislite koliko je mozak prenapregnut u procesuiranju kada ga napada 10.000.000 bita u sekundi preko vida, 1.000.000 bita u sekundi preko kinestetike, 100.000 bita u sekundi preko sluha, 100.000 bita u sekundi preko njuha i 1.000 bita u sekundi preko okusa. Ljudsko tijelo šalje ukupno 11.200.000 bita u sekundi u mozak na procesuiranje, a mozak je u stanju obraditi oko 50 bita u sekundi i to u stvari doživljavamo kao svjesne misli. A kuda odlaze sve te milijunske provokacije? Ostaju u limbičkom sustavu i produciraju sveopći kaos nesvjesnih misli! Ako zbrojimo svjesne i nesvjesne misli koje se pojavljuju dnevno, doći ćemo do brojke 50, 60, 70 tisuća. To je 70000 okidača koji "drmaju" limbički sustav koji "samo" nastoji održavati homeostazu.

Naše tijelo je čista kemija

Naše cijelo "materijalizirano" tijelo je jedan vrlo kompleksan dinamični kemijski koktel. Limbički sustav je odgovoran da taj koktel bude u stanju homeostaze, odnosno skladnog zdravlja i on bi mogao uspješno i održavati, ali na putu toga većinu dana narušavaju naše nesvjesne misli.

Misao je kemijska reakcija

Misli su u stvari jedan niz kemijskih reakcija "okinutih" reakcijom na neku unutarnju ili vanjsku senzaciju. Vanjska je na primjer kada vidimo da se razlila kava po novom stolnjaku, a unutarnja može biti sjećanje o odmoru i uživanju na predivnoj plaži koje se dogodilo prije nekoliko mjeseci ili godina.

Te misli, te okinute kemijske reakcije dalje okidaju nove kemijske reakcije koje potiču produkciju određenih hormona u limbičkom sustavu. Ti hormoni, kemijski spojevi okidaju nove centre u tijelu koji produciraju nove kemijske reakcije po tijelu. 

Tijelo je ogromna dinamika stvaranja bezbroj okinutih kemijskih reakcija sukladno vrsti misli i sve se to odvija brzinom većom od brzine svjetlosti. Nepojmljivo je čovjeku da osvjesti tu dinamiku milijarda tjelesnih stanica koje imaju milijarde interakcija kroz milijarde kemijskih reakcija u jednom djeliću sekunde.

Misli mogu biti opasno samodestruktivno oružje

Iz vlastitih primjera možete svjedočiti da je većina naših misli negativno. Ne samo kada se ljutimo i kad nas je strah, već sama pomisao da se nešto mora napraviti je u stvari negativna misao, jer stvara kemijske koktele koji pojačavaju tenziju tijela.

I kad se prisjećate prošlosti, većinom se sjetite negativnih iskustava koja imaju uvijek jače "zapečenu" memoriju od pozitivnih. Kad otvorite novine, pogledate TV ili pročitate portale, redovito nakon toga osjećate ljutnju, napetost, razočaranje, beznađe, strah ili barem krivnju da ste besmisleno potrošili svoje dragocjeno vrijeme.

Često iznenada osvjestite da ste bez ikakvog razloga nervozni, napeti, plitko dišete i slično, shvatite da su to bile nesvjesne misli koje su okidale kemijske procese i time narušavale vaše zdravlje. Negativne misli ponekad vrlo akutno, ali najčešće vrlo sporo i u količinama koje znamo pročitati na deklaracijama "u tragovima", erodiraju, odnosno rastaču, nagrizaju, urušavaju i stvaraju odumiranje našeg tijela (starenje) kao cjelovitog kemijskog koktela koje nastoji održavati sustav u homeostazi. Zašto se onda zgražamo kada netko ima rak, dijabetes, tumor i 95% drugih kroničnih bolesti. 

To se zove nocebo efekt.

Placebo vs nocebo

Placebo efekt produciraju pozitivne misli i afirmacije u odnosu na trenutno stanje tijela i vanjsku okolinu i redovito dovode do "čudotvornih" izlječenja. Takve pozitivne misli nikad nemaju karakteristiku da se nešto mora raditi prisilno pozitivno, tipa histerično smijanje, imati pozitivan stav u stilu "don't worry be happy", izbjegavanje negativnih okolnosti pod pritiskom, na silu izbjegavanje loših navika i prehrane, jer to automatski spada u hemisferu nocebo efekata. Prvi i najbitniji korak početka stvaranja placebo efekta jest potpuno prihvaćanje trenutnog stanja tijela i uma, najčešće se odnosi na bolesti ili situacije u kojoj se čovjek trenutno nalazi kao što može biti gubitak posla. Jedan od jakih signala placebo efekta je unutarnji mir. To je posebno stanje koje smo svi više manje doživjeli u djetinjstvu i u trenucima kada se dogodilo "čišćenje" misli, kao što je stajanje na vrhu planine, opuštanje nakon idealno pogođenog treninga, ležanje na plaži, gledanje u more, rijeku, u logorsku vatru, rad u vrtu...To su trenuci u kojima nam uopće nije bilo bitno što se prije dogodilo, što će se dogoditi u budućnosti, već smo tu i sada, u vječnosti sadašnjeg trenutka. Tu ne postoje strah, očekivanja, emocije, već samo osjećaj unutarnjeg mira i radosti.

Nocebo kao tihi ubojica

Svaka negativna misao, koliko god bila benigna, okida kemijske koktele kojih ima "u tragovima" i koji traju vrlo mali djelić sekunde te se istog trena razgrade. Jedna takva misao može biti na primjer "treba istresti stolnjak" kada vidite mrvice na stolu. Ona je toliko bezopasna, ali ipak negativna, jer "u tragovima" okida kemijski koktel negativnih misli da se to mora napraviti. Ti kemijski kokteli su proizveli "u tragovima" hormone stresa koji su "u tragovima" zakiselili tijelo. Bez obzira što se ta zanemariva količina koktela negativnih kemijskih procesa gotovo istog trena razgradila, trag je ostao. Kao jedan vrlo tanki sloj naslaga. Ima milijarde i milijarde tih vrlo tankih listića naslaga kroz naš život koje promatramo kao starenje. Problem je u tome kada se te naslage brže talože, razina našeg imunološkog sustava se brže spušta. I to je ključna činjenica koju bi trebalo osvjestiti. Brzina taloženja naslaga kemijskih koktela negativnih misli je obrnuto proporcionalna veličini naslaga koji predstavljaju snagu našeg imunološkog sustava. Letvica imunološkog sustava rapidno pada, što je brži rast naslaga kemijskih koktela negativnih misli. I obrnuto.

Održavajte letvicu visoko

Zato pazite što mislite. Prvenstveno osvjestite kada ste u tom modu negativnih misli, nježno, bez ljutnje i osjećaja samokritičnosti prekinite taj slijed, prekinite slaganje slojeva kemijskih koktela negativnih misli u svojem tijelu i nastavite živjeti prihvaćajući svoj trenutni život baš ovako kakav trenutno jest. Život je prekratak da morate išta na silu, već budite potpuno svjesni sadašnjeg trenutka i onoga što radite. Maknite se od rekla-kazala televizije, novina i portala, od ljudi koji donose u vaš život informacije koje se vas ne dotiču, već osvijestite ono što je u vama i oko vas. To je za vas istina. To je put prema unutarnjem miru i radosti.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Zagrljaj

Zagrliti nekoga znači zagrliti sebe. Svima nam nedostaje zagrljaj. Neugoda grljenja je manjak ljubavi prema sebi uvjetovana manjkom grljenja u našem djetinjstvu, a i kasnije u životu. Grljenja nismo dobili niti blizu dovoljno. Grljenje među užim članovima obitelji je kroničan nedostatak, čak i kasnije kada djeca odrastu. To je jedan od faktora postepenog razvoja bolesti i strahova.  Prihvati grljenje kao proces osobnog iscjeljivanja. Grljenje bi trebalo ostati intenzivno cijeli život. Tako se razvijaju zdravi temelji za život s drugima jer više voliš sebe.

Željezo se kuje dok je vruće

  Lijevi humerus sam potrgao 2004. "Željezo" su mi ugradili isti dan. Ta šipka se zove utkovljeni čavao i prolazi kroz sredinu kosti fiksiran sa po dva šarafa gore i dolje. Svi metalni dijelovi se nalaze unutar kosti tako da nije bilo predviđeno vađenje.  Nekoliko mjeseci nakon prijeloma, došao sam na kontrolu kod doktorice koja me operirala i tada  se odvila sljedeća anegdota.  Doktorica meni okrenuta leđima je postavila snimku rendgena snimljenu toga dana na ugašeni stakleni zaslon , tad još nije bilo digitalnih.  Upalila je pozadinsko svjetlo i moja snimka je zasjala.  Neko vrijeme je zurila u nju, tišina u ambulanti, njena sestra sjedi sa strane i čeka. I onako nepomično meni okrenuta leđima, doktorica me upita zamuckujući sa laganom dozom strave: D: "Gospodine Kudrna... Što ste vi to radili?"  Ja: "Kako to mislite?"  Nastavila je zgranuto.  D: "Što ste to radili? Kako je ovo moguće?". Polako se okrenula prema meni, širom otvorenih oč